Tesztkérdések - 3. fejezet

1. A felszínt érő UV-sugárzás változik a nap során, a legmagasabb értékét általában
a. reggel éri el. hibás
b. dél körül éri el. helyes
c. este éri el. hibás
Válasz: A felszínt érő UV-sugárzás változik a nap során, a legmagasabb értékét általában dél körül éri el, amikor az égen nincsen felhőtakaró (10.00 és 16.00 óra között).
2. A különféle, mesterségesen előállított mérgező anyagok, főleg a freonok és a halonok visszabontják
a. az oxigént ózonná. hibás
b. az ózont oxigénné. helyes
c. a az ózont vízzé. hibás
Válasz: A különféle, mesterségesen előállított mérgező anyagok, főleg a freonok és a halonok visszabontják az ózont oxigénné, így a Nap nagy energiájú, káros UV sugarai akadálytalanul eljutnak a Föld felszínére.
3. A gyerekek esetében a déli napsütésben még egy rövidebb idejű tartózkodás is súlyos leégést eredményezhet, mivel a gyerekek bőre
a. vastagabb hibás
b. barnább hibás
c. vékonyabb helyes
Válasz: A gyerekek bőre vékonyabb és érzékenyebb, és a déli napsütésben még egy rövidebb idejű tartózkodás is súlyos leégést eredményezhet.
4. Ha magas az UV index számértéke, a bőr vagy a szem sérülése, károsodása
a. rövid alatt alakul ki. helyes
b. hosszú idő alatt alakul ki. hibás
Válasz: Minél nagyobb az index számértéke, annál nagyobb annak a valószínűsége, hogy az UV sugárzás hatására rövid idő alatt is kialakul a bőr vagy a szem sérülése, károsodása.

Ellenőrzés

A Magyar Vöröskereszt és az MTA Szociológia Kutatóintézetének közös egészségvédő programja iskolák számára
Beharangozó Napsugárzás Tesztkérdések Kisérletek Iskolaudvar Irodalom Letöltések 1. fejezet 2. fejezet 3. fejezet 4. fejezet 5. fejezet 6. fejezet 7. fejezet Tesztkérdések 1 Tesztkérdések 2 Tesztkérdések 3 Tesztkérdések 4 Tesztkérdések 5 Tesztkérdések 6 Kisérletek 1 Kisérletek 2 Kisérletek 3 Kisérletek 4 Kisérletek 5 Kisérletek 6 Kisérletek 7