Tesztkérdések - 2. fejezet

1. Melyek a napsugárzás jótékony hatásai? (több válasz is lehetséges)
a. gyógyít helyes
b. erősíti a csontokat helyes
c. fáradttá tesz hibás
Válasz: A napsugárzás gyógyít, növeli a szervezetünk védekező képességét, erősíti a csontokat és az izomzatot, meleget és fényt ad, és mindeközben jó kedvre derít, és örömet okoz.
2. A fotoszintézis során a felvett ………… beépül a raktározandó táplálékba.
a. cukor hibás
b. szén-dioxid. helyes
c. oxigén. hibás
Válasz: A fotoszintézis során a felvett szén-dioxid beépül a raktározandó táplálékba (pl. szőlőcukor - keményítő), a víz elbontásából megmaradó oxigén pedig kibocsátásra kerül a környezetbe.
3. Mi emberek is a táplálékban elraktározott ………… fogyasztjuk.
a. napenergiát helyes
b. meleget hibás
c. gyógyító hatást hibás
Válasz: Még mi emberek is, a táplálékokban elraktározott napenergiát fogyasztjuk. A táplálék elégetésével (lassú égés) visszanyerhető az elraktározott energia. Jelenleg nem ismerünk ennél hatékonyabb energiatárolási lehetőséget.
4. Milyen vitamint termel a bőrünk a napsugárzásnak köszönhetően?
a. A-vitamint hibás
b. C-vitamint hibás
c. D-vitamint helyes
Válasz: A napsugárzásnak (UVB sugárzásnak) köszönhetően a bőrünk aktív D-vitamint készít, amely segítségével a szervezetünk kalciumot képes felvenni, (amely a csontokat, a fogakat és az izomzatot erősíti), és nem leszünk betegek (angolkórosak).

Ellenőrzés

A Magyar Vöröskereszt és az MTA Szociológia Kutatóintézetének közös egészségvédő programja iskolák számára
Beharangozó Napsugárzás Tesztkérdések Kisérletek Iskolaudvar Irodalom Letöltések 1. fejezet 2. fejezet 3. fejezet 4. fejezet 5. fejezet 6. fejezet 7. fejezet Tesztkérdések 1 Tesztkérdések 2 Tesztkérdések 3 Tesztkérdések 4 Tesztkérdések 5 Tesztkérdések 6 Kisérletek 1 Kisérletek 2 Kisérletek 3 Kisérletek 4 Kisérletek 5 Kisérletek 6 Kisérletek 7