napsugarzas.hu

egy oldal a biztonságos napozásért

UV-B infó

 

A 2006-ban indított UV-B sugárzás előrejelzésünk, melynek adatait a Meteorológiai Intézet biztosította számunkra, 2010-től a http://www.met.hu/idojaras/humanmeteorologia/uv-b/terkepes_elorejelzes/ webcímen érhető el.

Az egyes erősségi szintekhez mellékelt táblázat útmutatást nyújt a biztonságos napozás körülményeinek megteremtéséhez, hogy a lehető legkevesebb káros mellékhatás érjen bennünket.

Figyelem! A térképek az adott napon várható legmagasabb UV-B index értékeket mutatják!
UV-sugárzási szint Huzamosabb ideig szabadban tartózkodók védekezése Javasolt napozási idõ, napsütésben 11 és 15 óra között
Extrém Javasoljuk, hogy ilyenkor feltétlenül árnyékos vagy fedett helyen tartózkodjon. Javasoljuk, hogy ilyenkor feltétlenül árnyékos vagy fedett helyen tartózkodjon.
Nagyon Erõs Széles karimájú kalap, napszemüveg, napernyõ, a fedetlen testrészekre fényvédõ krém alkalmazása indokolt. Kerüljük a déli napsütésben az árnyékmentes helyen való tartózkodást. Kb. 15 perc, érzékenyebb bõrueknek és kisgyerekeknek ennél is kevesebb; 11 óra elõtt, ill. 15 óra után ennek kétszerese is megengedhetõ.
Erõs Széles karimájú kalap, napszemüveg, érzékenyebbeknek napernyõ, fedetlen testrészekre fényvédõ krém alkalmazása indokolt. Kb. 25 perc, érzékenyebb bõrûeknek és kisgyerekeknek ennél is kevesebb; 11 óra elõtt, ill. 15 óra után ennek kétszerese is megengedhetõ.
Mérsékelt Széles karimájú kalap, napszemüveg mindenkinek indokolt. Kb. 35 perc, érzékenyebb bõrûeknek és kisgyerekeknek ennél is kevesebb; 11 óra elõtt, ill. 15 óra után ennek kétszerese is megengedhetõ.
Gyenge Különlegesen érzékeny bõrûek és csecsemõk kivételével  
A táblázat a SOTE Biofizikai Intézetének ajánlásai alapján készült.


Mi az UV index és hogyan értelmezhetjük?
Az UV index segítségével naponta, sõt akár óránként is nyomon követhetõ az ultraibolya sugárzás veszélyességi szintje. E mérõszám alapján egyértelmûen és könnyen meghatározható az UV sugárzás erõssége, és annak megfelelõen az óvintézkedések módja is a szabadban. Ez a mutató sokkal pontosabban mutatja a leégés veszélyét, mint a hõmérséklet-elõrejelzés.
Honlapunkon is rendszeresen tájékoztatni fogjuk önöket az UV index hazai naponkénti elõre jelzett értékeirõl, hogy ezzel is segítsük Önöket a napsugárzás káros hatásainak hatékony megelõzésében.

Mit mér az UV index?

A globális nap UV index a napból a föld felszínére érkezõ maximális ultraibolya sugárzásnak a becslését adja. A felszínt érõ UV sugárzás mennyisége változik a nap során. Legmagasabb értékét általában dél körül éri el, amikor az égen nincs felhõtakaró. Az UV index a nap delelésekor a földfelszínt érõ UV sugárzások következõ nap várható legmagasabb értékét jelzi elõre.

Milyen értékei lehetnek az UV indexnek?

Az index értékei nullától tartanak felfelé, a skála 1-től 10-ig terjed. Minél nagyobb az index számértéke, annál nagyobb annak a valószínûsége, hogy az UV sugárzás hatására egyre kevesebb idõ alatt kialakulhat a bõr, vagy a szem sérülése, károsodása. Európában nyár idején az index általában nem haladja meg a nyolcat, de lehet magasabb is, különösen vízparti üdülõhelyeken.